Studio Maarten Kolk & Guus Kusters
Klokgebouw 131
5617 AB Eindhoven
The Netherlands

info{@}mkgk.nl

mk +31 641 811 326

gk +31 642 105 027

Waterloop

Textiel ontwerp
2010in opdracht van Audax Textielmuseum Tilburg
Waterloop
Voor, door en over water

In de collectieopdracht van het Audax Textielmuseum Tilburg hebben we onze fascinatie voor water vorm willen geven. Ondanks dat textiel en water niet zo veel met elkaar te maken lijken te hebben zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden door de industrie. De textielbranche is een van de grootste watervervuilers ter wereld. Om deze reden hebben we het water niet enkel als verbeelding gebruikt, maar ons ook gericht op het ontwikkelen van productiemethoden waarbij het water zo veel mogelijk gespaard word. 

Het duurzaam behandelen van textiel bracht ons al snel bij digitaal printen. Deze moderne techniek schept de mogelijkheid kleur zeer gericht aan te brengen en heeft weinig afval ten opzichte van de conventionele rotatiedruk. Om deze duurzame lijn door te zetten zijn we gaan experimenteren met verschillende garensoorten en bindingen. Door zo veel mogelijk ongebleekte garens te gebruiken en coatings weg te laten hebben we ons laten leiden door de eigenschappen van het materiaal. Daarnaast hebben we het water ook gebruikt als gereedschap om de geconcentreerde inkt uit te laten vloeien over de doeken. De combinatie van materiaal, binding en manier van nat nabewerken resulteerden in unieke effecten in het textiel.
Voor de prints op het textiel hebben we fotografisch materiaal van water gebruikt. Hiervoor bezochten we IJsland, het land waar water en duurzaamheid hand in hand gaan. Met haar gletsjers, thermale bronnen, geisers, rivieren, watervallen, fjorden en meren bleek het de perfecte locatie om ons uitgangspunt te fotograferen .
Het onderzoek heeft geresulteerd in een serie textiel bestaande uit een tafellaken, grand foulard, droogdoeken, autonome objecten en een karpet met de overkoepelende titel Waterloop.


Link to Audax Textielmuseum Tilburg

Waterloop - Visserij

Waterloop - Vis

Waterloop - Algengroei

Waterloop - Waterkleuren

text posted 4 years ago with 1 note
tagged: autonomous work waterloop
  1. maartenkolk-guuskusters posted this